Fnat

Fnat er som udgangspunkt ikke en akut tilstand, om end den er ganske irriterende.

Hvis du skal behandles for fnat, er det ofte at hele hustanden også skal under behandling, medbring derfor CPR-numre på disse.

Fnat forårsages af fnatmider, som graver gange i den øverste del af huden, hvor de også parrer sig og lægger æg. Miden foretrækker huden mellem fingre, ved albuer, armhuler, kønsdele, baller, knæhaser, vriste og fødder. Hos små børn findes miden også i ansigtet og hårbunden.

Det mest dominerende symptom er pludselig udvikling af intens kløe, som optræder 2-6 uger efter smitte.Hos personer, som tidligere har været smittet, kan kløen begynde allerede 1-3 dage efter smitte. Kløen er værst ved sengetid, da kløen forværres af varme. Der vil komme udslæt i form af små blegner eller vabler, der efterhånden afløses af kradsningsmærker.

Smitte sker ved tæt hudkontakt i familier og ved seksuel kontakt.

Undgå tæt hudkontakt med personer, der er smittede. Vask tøj, sengetøj og håndklæder ved 60 grader. Tøj, der ikke kan tåle vask ved 60 grader, bør henstå urørt (fx i en lukket plasticpose) i 3 døgn ved min. 25 grader og lav luftfugtighed, eller i en uge ved lavere temperaturer eller høj luftfugtighed. Det er usikkert, hvor hurtigt fnatmider dør i almindelige frysere, hvorfor det ikke længere anbefales at fryse genstande. Støvsug senge og møbler med betræk/polstring og rengør med almindelige rengøringsmidler.

Har du været ved lægen, og fået udskrevet svovlvaseline